29.3.10

Nudie Accessoarer ss10

Inför kommande vår/sommar bjuder Nudie på en rad fina accessoarer. Vi hittar handgjorda nyckelremmar, lika praktisk som snygg. Både grova och lite lättare plånböcker och en trevlig keps inspirerad av ett London under tidigt 1900-tal. Mycket snickras ihop i Portugal och levereras till dig i tjusiga förpackningar.





21.3.10

Tvätta jeans

Det finns en del olika idéer, metoder och ibland lagar hur du bör tvätta dina jeans. Det blev ett jäkla holabaloo när PLUS gick ut med att man inte ska tvätta sina jeans först efter 6 månader.. för det sa Nudie.. ska det vara så?
Detta gäller ju såklart raw jeans och inte förtvättade jeans, men den faktan kom ju aldrig riktigt fram. Nåja.. här följer några metoder och vi börjar med den mer "västerländska" varianten.

1. Denimnörden - Använd dina jeans länge och tvätta sällan
Detta är nog den mest använda metoden för denimnerds. Precis som nämnt ovan så gäller detta råa jeans. Använd jeansen i 6 månader, tvätta i 60grader utan tvättmedel. Använd igen i 3 månader och tvätta sedan i 30 grader. Hängtorka. Många blötlägger oftast jeansen först för att stärkelse och ev. krympning ska ske.

2. Japanese magazine way - Använd dina jeans och bada med dom
Denna metod introducerades av en japansk fashion tidning. Bär dina jeans några månader, den första tvätten äger rum i badkaret i ljummet vatten. Använd en skrubb för att få fram ljusare partier och slitningarna. Hängtorka.

3. Japanska denimnörden - Tvätta först, använd sen
Denna teknik används av många japanska denimfreaks. Lägg jeansen i ljummet vatten i 1-2 timmar. Se till att jeansen ligger under vattenytan. Tvätta sedan jeansen ut-och-in i 40grader utan tvättmedel och helst i ett kortprogram för att inte skada fibrerna. Hängtorka. Andra tvätten rekommenderas först efter 3 månader användning. Använd 1-2 månader och tvätta. Upprepa.

4. Naturell - Använd så länge du vill och tvätta när du vill
Tvätta jeansen för att få ur all stärkelse och krympning. Hängtorka. Använd jeansen och tvätta jeansen när du vill och hur ofta som behövs. Brukar dock inte ge samma markanta slitningar som punkt 1-3.

Något som inte rekommenderas är att använda jeansen över ett år utan tvätt. Detta främst för att grenen kommer lättare att slitas sönder och att gammal smuts är inte så färskt eller hälsosamt.

Vilken metod är din favorit? Skicka gärna bilder och berätta processen. Maila till martin@mindenim.se

Här nedan är mina Samurai som började med att blötlägga i 2 timmar. Sedan användes dessa i 5 månader och tvättades i 40grader.


16.3.10

De tre tygerna

I en värld som kretsar kring jeans så stöter man oftast på tyger (förutom denim) som chambray och cotton duck. Vad är då detta? Här är en snabbguide.

Chambray är ett tätt vävt tyg som oftast tillverkas av bomull med en färgad varp och en vit väft (1 by 1). Tyget har sitt ursprung från Cambrai, en stad i norra Frankrike. Där användes tyget till arbetskläder, idag hittar vi tyget i alla möjliga plagg. Tyget är mjukt och lent med lite lyster. Trots att tyget är mycket lätt så är det mycket hållbart, lätt att sy och ser oftast ut som denim. Kolla gärna efter skjortor som tillverkas i chambray!


Duck
är ett kompakt tyg som tillverkas av bomull, men tillverkades först av linné. Det är ett de mest hållbara tygerna, som både är lättare än canvas och andra segeltyger. Tyget vävs tätt (2 by 1) och är oftast vattentätt, många är även vindtäta. Det finns olika typer av duck tyger, där de lättare används till kläder och de tyngre till tält, segel m.m. "Cotton Duck" hittar vi oftast i workwear skjortor, jackor och såklart Levi´s gamla byxor.



Och så sist..
Denim kommer som bekant från den franska frasen "serge de Nimes", som sedan blev Denim. Tyget är mycket starkt och hållbart, vilket togs tillvara på när guldet skulle vaskas på 1800-talet. Denim tillverkas oftast av bomull med en färgad varp och en vit väft (3 by 1). Tyget är väldigt stelt i början men mjuknar ju mer man använder det. Vi vet alla att råa jeans får fin fina slitningar desto mer du använder dom. Detta för att färgen i varptråden skavs bort och den vita "original" färgen på tråden träder fram. Idag blandar man olika material och färger i både varp och väft för att få jeans med olika karaktärer.


14.3.10

IAMX

Efter köttbiten på Marie Laveau så vred IAMX skiter ur sina synthar på Debaser, Medis. Galet bra!











8.3.10

['sɪːɣʏr rouːs]

Om stora gamla och mystiska landskap kunde låta så skulle de säkert låta som det isländska bandet Sigur Rós, som kortfattat beskriver sin musik så här:
"Sigur Rós is an Icelandic post-rock band with melodic, classical, experimental, and minimalist elements. The band is known for its ethereal sound and lead singer Jónsi’s falsetto voice. Sigur Ros means Victory Rose, named after Jonsi's little sister."

Har man inte hört bandet så finns det ett gäng album att lyssna genom. Bästa enligt mig är det lite mörkare albumet utan titel (). Allra bästa är att skaffa DVD´n Heima för att ge fröjd åt både syn och hörsel. Nu är sångaren Jónsi på väg att släppa nya låtar och här är en liten mediaspelare där man kan lyssna och beskåda. Lite gladare poppigare låtar, men mystiken ligger fortfarande kvar.