2.8.09

Att färga med Indigo

Den underbara färgen på jeans kommer som bekant från plantan Indigo och varför inte skriva om processen, så hoppas inte ni sov på kemilektionerna :)

I flera tusen år har man har använt indigoblått för att färga textiler på de euroasiatiska, afrikanska och sydamerikanska kontinenterna. Hur man färgade, fick fram färgen och tekniker klurade man ut på egen hand på de olika kontinenterna. Det äldsta, idag kända, belägget är ett ca. 4400 år gammalt linnetyg med en indigoblå rand som man hittade vad som idag är Egypten. Varje område hade sitt recept och regler för hur färgningen går till, men i princip är processen densamma:
- Först bringar man indigon i lösning genom reduktion. Detta betyder att indigomolekylen tar upp två elektroner och bildar vattenlösliga joner, som ger lösningen gul eller gulgrön färg. Kalk t.ex gör vattnet alkaliskt vilket underlättar reduktionen.
- I denna lösning sänks textilen som ska färgas. De små jonerna tränger in i textilfibrerna.
- När textilen lyfts ur lösningen är den ljusgrön, men när jonerna utsätts för syre avges de två elektronerna (jonen oxideras) så att olöslig indigo återbildas och textilen blir blå.



Bilderna är tagna på Norrköpings Stadsmuseum. Museet, som är en gammal textilfabrik, fixade förra året en utställning med fokus på Indigo. Här ser man några av de redskap/maskiner som användes förr för att färga textiler.  

Indigomolekylerna klumpar ihop sig (kristalliseras) och fastnar inne bland fibrerna. Molekyler som hamnat utanpå kan däremot skavas bort. Det är därför som indigotyger får ett så karaktäristiskt slitage som vi gillar - kanter och sömmar eller andra utsatta ställen blir ljusare än tyget i övrigt.


1897 kom man på hur man kunde framställa syntetiskt indigo och i princip sedan dess färgas de flesta plagg av konstgjord indigofärg. Men vissa jeansmärken har naturfärgade jeans eller med en viss procent. Indigoferas "10.000kr-bralla" är t.ex färgad av 100% naturindigo.. så ska det vara äkta så kostar det liiite extra.

4 kommentarer:

Olle sa...

intressant inlägg! blir det då så att denim förlorar mer färg vid en tvätt i kalkrikt vatten? mjukt vatten borde vara en fördel isf om man inte vill förlora så mycket färg.

tänker även på sättet att blanda i vinäger eller salt i vattnet, om det gör vattnet mindre alkaliskt?

Martin sa...

bra fråga! men kalket tillsätts vid reduktion. Sen ändras atomuppsättningen då lösningen oxideras, så kanske har kalket inte någon inverkan på den "nya" färgen.
Vi får forska vidare tycker jag! :)

bunga sa...

hi there, the last pic in the post is my pair of denime jeans no?

it's ok though. =)

bunga

Martin sa...

Bunga: yes sir! your jeans look just dope so I had to "steal" it for the post :)
thanks