16.3.10

De tre tygerna

I en värld som kretsar kring jeans så stöter man oftast på tyger (förutom denim) som chambray och cotton duck. Vad är då detta? Här är en snabbguide.

Chambray är ett tätt vävt tyg som oftast tillverkas av bomull med en färgad varp och en vit väft (1 by 1). Tyget har sitt ursprung från Cambrai, en stad i norra Frankrike. Där användes tyget till arbetskläder, idag hittar vi tyget i alla möjliga plagg. Tyget är mjukt och lent med lite lyster. Trots att tyget är mycket lätt så är det mycket hållbart, lätt att sy och ser oftast ut som denim. Kolla gärna efter skjortor som tillverkas i chambray!


Duck
är ett kompakt tyg som tillverkas av bomull, men tillverkades först av linné. Det är ett de mest hållbara tygerna, som både är lättare än canvas och andra segeltyger. Tyget vävs tätt (2 by 1) och är oftast vattentätt, många är även vindtäta. Det finns olika typer av duck tyger, där de lättare används till kläder och de tyngre till tält, segel m.m. "Cotton Duck" hittar vi oftast i workwear skjortor, jackor och såklart Levi´s gamla byxor.Och så sist..
Denim kommer som bekant från den franska frasen "serge de Nimes", som sedan blev Denim. Tyget är mycket starkt och hållbart, vilket togs tillvara på när guldet skulle vaskas på 1800-talet. Denim tillverkas oftast av bomull med en färgad varp och en vit väft (3 by 1). Tyget är väldigt stelt i början men mjuknar ju mer man använder det. Vi vet alla att råa jeans får fin fina slitningar desto mer du använder dom. Detta för att färgen i varptråden skavs bort och den vita "original" färgen på tråden träder fram. Idag blandar man olika material och färger i både varp och väft för att få jeans med olika karaktärer.


Inga kommentarer: