21.3.10

Tvätta jeans

Det finns en del olika idéer, metoder och ibland lagar hur du bör tvätta dina jeans. Det blev ett jäkla holabaloo när PLUS gick ut med att man inte ska tvätta sina jeans först efter 6 månader.. för det sa Nudie.. ska det vara så?
Detta gäller ju såklart raw jeans och inte förtvättade jeans, men den faktan kom ju aldrig riktigt fram. Nåja.. här följer några metoder och vi börjar med den mer "västerländska" varianten.

1. Denimnörden - Använd dina jeans länge och tvätta sällan
Detta är nog den mest använda metoden för denimnerds. Precis som nämnt ovan så gäller detta råa jeans. Använd jeansen i 6 månader, tvätta i 60grader utan tvättmedel. Använd igen i 3 månader och tvätta sedan i 30 grader. Hängtorka. Många blötlägger oftast jeansen först för att stärkelse och ev. krympning ska ske.

2. Japanese magazine way - Använd dina jeans och bada med dom
Denna metod introducerades av en japansk fashion tidning. Bär dina jeans några månader, den första tvätten äger rum i badkaret i ljummet vatten. Använd en skrubb för att få fram ljusare partier och slitningarna. Hängtorka.

3. Japanska denimnörden - Tvätta först, använd sen
Denna teknik används av många japanska denimfreaks. Lägg jeansen i ljummet vatten i 1-2 timmar. Se till att jeansen ligger under vattenytan. Tvätta sedan jeansen ut-och-in i 40grader utan tvättmedel och helst i ett kortprogram för att inte skada fibrerna. Hängtorka. Andra tvätten rekommenderas först efter 3 månader användning. Använd 1-2 månader och tvätta. Upprepa.

4. Naturell - Använd så länge du vill och tvätta när du vill
Tvätta jeansen för att få ur all stärkelse och krympning. Hängtorka. Använd jeansen och tvätta jeansen när du vill och hur ofta som behövs. Brukar dock inte ge samma markanta slitningar som punkt 1-3.

Något som inte rekommenderas är att använda jeansen över ett år utan tvätt. Detta främst för att grenen kommer lättare att slitas sönder och att gammal smuts är inte så färskt eller hälsosamt.

Vilken metod är din favorit? Skicka gärna bilder och berätta processen. Maila till martin@mindenim.se

Här nedan är mina Samurai som började med att blötlägga i 2 timmar. Sedan användes dessa i 5 månader och tvättades i 40grader.


6 kommentarer:

Olle sa...

Hur man ska tvätta jeansen beror ju mkt på vilken denim och hur bra färgade jeansen är. nudie förstår man ju att man ska använda typ 6 månader innan tvätt annars kommer ju hela byxan bara bli blå överallt. japanska jeans som är infärgade bättre kan man ju tvätta lite som man vill utan att de kommer tappa så mkt färg. brukar själv bara skölja jeansen eller duscha av dem ibland om de luktar eller är smutsiga, tvättmaskin kör jag oftast inte förrän efter ngra månader vad gäller de flesta pantsen. För mig är det honeycombsen jag vill få markanta innan tvätt så att de hinner slitas in ordentligt.

Anonym sa...

60 grader?!?! Kommer inte brallorna krympa asmkt då?

Martin sa...

Ju högre temp. desto mer färg som "lossnar". Men sant att krympningen kan bli mer, speciellt längden, men inte så mycket som asmkt ;)

Fredrik sa...

Tvättade mina A.P.C. New Standard (som använts näst intill varje dag i ca 6 månader) för första gången igår. 60 grader utan tvättmedel, MYCKET nöjd!

BW sa...

5. Crustpunk-metoden
Tvätta aldrig jeansen. (Tvätta helst inget annat heller)

6. Ayhans metod (den använder jag)
Häng jeansen i skåp eller trång utrymme. Ställ in en skål med 1/3 vatten 2/3 ättikssprit. Är jeansen hårt smutsade spola försiktigt av dem med kallt vatten innan.

Anonym sa...

Man ska aldrig tvätta jeans. Någonsin. Det är borgerligt att tvätta. Sånt som medelklassen ägnar sig åt. (Överklassen har visserligen rena kläder, men det tvättar heller aldrig.)