25.6.10

Dyrare LVC.. bra eller?

Jag har länge fått höra från folket i branschen att det är för billigt med de råa USA-gjorda LVC jeansen. Verkligen, eller hur? Men detta i förhållande till vad det kostar att tillverka jeansen med alla kostnader m.m. som arbetarna kräver i Amerika. Så är 1900kr för ett par råa Levi´s jeans dyrt? Nickar du instämmande så blir det ännu tuffare till hösten. Nu kommer priset att höjas och rek. utpris kommer ligga på 250 Euro, 2500kr löst räknat..jorå. Notera som sagt att det gäller alla American-made LVC produkter.

Nästa fråga är om detta bra eller dåligt? Gammalt knep inom marknadsförings är ju att inte ha en för billig produkt eftersom då upplevs det som sämre kvalitet. Men frågan är om denna prisändring kommer höja statusen på LVC jeansen eller kommer Levi´s XX att tappa de som vill ha "riktiga" Levi´s jeans?
Jag kan tänka mig att de som nyligen blivit intresserade av denim, selvage och hela "stilen" köper ett par LVC som första par lyxjeans för det är rätt enkelt att få tag på och att Levi´s är ett märke man känner igen och "litar" på.. Men vill jag ha ett par premium jeans så har kanske inte prislappen prio ett, men för det så behöver det inte kosta mer än 2500kr. Jag pratar om de japaniska jeansen.

Nu har verkligen de japanska märkena börjat hitta ut till i världen. I Sverige har vi Mr Mudd and mr Gold, Sivletto och nu har Caliroots plockat in Iron Heart, Flat head och Studio D´artisan. De japaniska jeansen är i min mening mer exklusiva, bättre kvalitet och ett finare hantverk än LVC jeansen.. och de kostar runt 2500kr. Vill man stötta våra svenska stoltheter har t.ex Indigofera, Denim Demon och Nudie japaniska denimkvaliteter i samma prislapp och som samtidigt utklassar LVC.. Ni förstår vad jag vill komma till.

Slutligen, det som jag tycker varit bra med ett par LVC råjeans är att priset (1900kr) ligger i ett bra mellanläge och att det då har känts prisvärt för ett par selvage jeans. Det är såklart svårt att veta om det kommer att bli något skillnad. Levi´s är ju som sagt ett märke många känner sig trygga i och då betalar man i god tro, men jag tror (och hoppas) att de japanska jeansmärkena får större plats både hos de klädintresserade som hos de nyfödda denimnördarna. Vad väljer du?


fotnot: LVC har numera en riktigt bred kollektion med varierade prisbild och såklart kommer man säkert att hitta prisvärda fina förtvättade jeans, jackor, tee´s m.m - I love to hate you

2 kommentarer:

Anonym sa...

Noen som vet når og hvor LVC fw 10 kommer i salg?

Anonym sa...

Jag har haft samma LVC 501XX modell i många, många år, fyra par har jag slitit in och nästan ut. Bytte nyligen till Pace och är helt klart mer imponerad av deras jeans, trots att de i ärlighetens namn inte passar mig lika bra. Hantverket och tygkvalitén är såpass mycket bättre att jag ändå föredrar dem framför LVC. Jag tror nog inte att jag skulle lägga 2,5 lapp på ett par till, då köper jag hellre ett par limited edition från Pace eller DD, det känns som mer för pengarna. Ett par LVC kommer nog i mina ögon fortfarande inte att vara värda mer än strax under 2000.

/LR