10.6.10

Islay Mist Deluxe

Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak.

Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som var tillräckligt mjuk för att de unga damerna skulle uppskatta den. Detta utan att den kraftiga Islaysmaken gick förlorad.

Not a fog, a mist, Islay Mist

Resultatet blev en deluxe blend av bland annat Laphroaig, Glen Grant och The Glenlivet. Innan den dåvarande Lord Margadale fällde det slutgiltiga avgörandet kände sig Ian Hunter tvingad att varna Lord Margadale att whiskyn han skulle smaka kunde få honom att hamna "in a fog". Lord Margadel smakade på whiskyn och utbröt glädjefullt. "No Ian, not a fog. A mist, Islay Mist" och namnet var givet.

Islay Mist Deluxe är en blended whisky baserad på Laphroaig Single Malt vilket ger en lätt identifierbar rökighet och tydlig karaktär av tjära och torv. Genom att blanda Islaymalten med maltwhisky från Highland och Speyside samt grainwhisky av hög kvalitet så mjukas smaken upp samtidigt som den karaktäristiska rökigheten fortfarande finns kvar (NICE!)

De olika whiskysorterna i Islay Mist har alla mognat på ekfat för att utveckla sin fulla personlighet. Dessa blandas under stor omsorg av MacDuff Internationals egen master blender, Gilmour Burnet. Burnet har ett förflutet inom United Destillers där han under 20 års tid bland annat övervakat produktionen av Johnnie Walker.

OK.. detta är såklart copy/paste info, men satan vilken bra whisky det blev!


Inga kommentarer: