28.1.09

Äldsta äldst Levi´s

Igår med posten kom ett par trevliga jeans, Levi´s LVC "Oldest oldest", vilket är en reproduktion av de äldsta Levi´s jeans. Som bekant började resan 1873 och dessa jeans är i princip kopior på dessa. Detta var innan jeansen fick sitt LOT nummer 501. Jeansen har 4 fickor, 2 fram + coinpocket (sitter under waistbandet och är inte så djup som de senare jeansen kommer att få) och bara en bakficka, den 5.e introducerades 1901. Originalen är färgade med naturligt indigo, men reproduktionerna är färgade med syntetiskt indigo..vilket är lite synd, men antar att prislappen skulle se lite annorlunda ut annars. Tyget på dessa är 9oz selvage denim (ingen red line) som kommer från Kurabo, Japan.
 
Nitarna är av tidig design, flat-topped, med "Pat May 1873 LS&Co SF" instansat. Patchen såg inte ut som den klassiska two-horse lappen utan är en mer primitiv variant och är centrerad på jeansen baksida (vissa original har patchen på höger sida), kolla bilden här.


På 1800-talet hade dom inte dubbelnålar på sina symaskiner så alla dubbelsömmar är sydda för hand två gånger, så precisa raka sömmar var mycket svåra att få till, likaså är det på reproduktionen. Levi´s loggan på bakfickan är hur charmig som helst eftersom den inte är 100% korrekt.


Passformen då? Ja, originalen var ju tillverkade för att arbeta i och långt ifrån något modeplagg. Jeansen är anti-fit, med rätt så baggy säte, hög midja med raka ben. Detta för ge guldgrävarna utrymme och samtidigt kunna stoppa in jeansen i ett par kängor. Förutom en 5.e ficka så saknas hällor. Istället finns knappar för att fasta hängslen och ett spänne bak, cinchback, för justera midjan. Andra avvikande detaljer är 4 knappar i gylfen och selvage i midjan. Om man tittar på dagens Levi´s engineer linje så har även dessa en bakficka och liknande anti-fit passform, och precis så kan man även bära dessa jeans. Hasa ner dom lite och få en skön, baggy anti-fit stuk..fult snygga :)
Nu ligger dessa i blöt för att krympta till sig lite. Köpte dessa i waist 30", men de var riktigt stora i midjan, så blir nog perfekt efter torkning. Det charmiga och intressanta är hur en modell som är över 130 år gammal även funkar idag, hur lite som ändrats och att dessa är snyggare än många av de jeans som finns idag..framtidshistoria som aldrig kommer att förändras.3 kommentarer:

matthew sa...

goddagens!
jag skulle vilja få lite mer historik/fakta om nitar. "Pat May 1873 LS&Co SF" säger inte mig så mycket, förutom att det står något sånt på nitarna. varför? vad? vem?
:)

see you in jail! matthew

Per sa...

Härlig blogg du har! Nice med en bra denimblogg, såna finns det alltför få av =) Jag införskaffade själv ett par likadana häromdan, shit vad dom var stora, dock otroligt härlig denim och skön fit. Skönaste jeansen jag har faktiskt. Hoppas dina får schyssta slitningar, för som jag använder mina kan jag lova att mina kommer att bli schyssta! Lova att lägga upp fler bilder på dina sen! =)

OJ långt inlägg detta blev!

//Per

Martin sa...

Tack Per!! :)
Ja, jeansen är riktigt oversized. Insåg detta och gick ner i storlek, men de är fortfarande stora. har blötlagt mina, men ska tvätta dom en gång. Har gjort samma procedur med 1901:an och tyget, passformen..allt blev mkt bättre efter en tvätt i maskin. Kör hårt nu och skriv gärna igen..och hur mkt du vill!! :)

//martin