29.1.09

Nitar och dunder

Levi kom till Amerika under guldrushen, men inte för att leta guld, utan för att sälja förnödenheter till lyckosökarna. I hans sortiment fanns diverse produkter som tyg, filtar, nålar, tråd, dukar etc. Den mest populära produkten blev hans arbetsbyxor. De sålde så bra att 1866 flyttade Levi till större lokaler. Men byxorna hade ett problem, sömmarna höll inte och fickorna gick ständigt sönder. Det testades många varianter för att lösa detta, men utan resultat.
Det var inte Levi själv som kom på idéen med nitarna utan en man vid namn Jacob Davis. Han grubblade länge över hur man skulle göra så byxorna höll och såg av en slump hur sömmarna på en hästfilt var förstärkta med kopparnitar. Han bankade snabbt i några nitarna i jeansen och det blev en direkt succé! Det sålde som aldrig förr, men Davis var orolig att någon skulle själa hans idé. Davis hade inte råd att betala patentet så han skrev till Levi, som var hans huvudleverantör, och föreslog att de två skulle ingå partnerskap och dela på kostnaderna, men även på vinsten som de nya yxorna gav. Så här (ungefär) skrev Davis:

Hemligheten med byxorna är nitarna som jag sätter i fickorna. 
Efterfrågan är så stor att jag knappt hinner med i produktionen. 
Jag är säker på att Du skulle tjäna mycket stora pengar
om Du tillverkade byxor på mitt sätt.

Levi blev övertygad och tillsammans sökte de om patentet. Den 20 maj 1873 fick de patent nummer 139.121 som skulle skydda deras uppfinning. Det är här man säger att de första jeansen föddes. Det som står instansat på nitarna är helt enkelt året då Levi´s Strauss & Co fick sitt patent och startade en helt ny era.
På Ebay kan man köpa en kopia av patenten vilket kan vara charmigt att han inramat på väggen där hemma! Klicka här för att köpa patenten!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, Jag ska åka till New York snart och SJÄLVKLART ska jag investera ett par nya jeans på Blue in Green. Just nu har jag ett par 505or använda i 1 år, jävligt schyssta, för övrigt mina första selvage jeans. Sen har jag ett par 101b som är edwin tillverkade och ett par edwin nashville. Jag har bara kommit halvvägs på de brallorna. Men de jag undrar nu är vad man ska köpa för brallor? Jag funderar på samurai eller sugar cane en left hand spunnen bralla skulle vara nice. Har hört att de sk va riktigt jävla bra. Men nu ska jag ha de absolut bästa! Vad tycker du? // John // MAILA SVAR! John.landrin@gmail.com

Matthew sa...

Tack så mycket! Innan jag läste detta inlägg så ringde jag en kille som jobbar som säljare åt Tiger för att få svar på vad bokstäverna och siffrorna betydde!
Tack så mycket!
Big up!

Anonym sa...

Är det Johan du brukade ringa?
Jonas