22.4.09

Beställa jeans från Japan

I Japan finns det som bekant kanske den bästa denimen och ett gäng kända och mindre kända märken. Men hur lägger man vantarna på ett par japanare? 
Du kan enkelt beställa från t.ex Selfedge.com, www.kiosk78.co.uk men då kan man missa vissa sköna detaljer som red tab och bågar på bakfickorna..jeansen säljs helt rena utan avsändare. Detta har med ensamrätter och Levi´s..vill inte snöa in för mkt på detta. Utbudet är även väldigt begränsat. I Sverige kan man hitta några japanare på Solo eller Sivletto.
Det tråkiga är att de flesta japanska sidor inte skeppar internationellt, så här är trixet. För att köpa favoritjeansen så kan man kontakta en s.k proxy service. Detta är en person som du "anlitar". Han/hon köper din vara och skickar hem den till dig. Detta mot en liten avgift, oftast 10-15% av det totala priset. Här är en snabbguide till ett köp:

1. Leta upp dina jeans: Finns MÅNGA japanska sidor som säljer jeans. Använd denna sida för att söka rätt: www.rakuten.co.jp
2. Paypal: har du inget konto, skaffa ett. Kostar inget och är perfekt när man ska shoppa online, speciellt på eBay. www.paypal.com
3. Proxy: Kontakta en proxy service. Här är en bra och snabb Proxy: info@sharpservice.jp maila helt enkelt länken där du hittade dina jeans och tillbaka får du en offert vad det kommer att kosta.
4. Betala: Använd infon proxyn skickar och betala med Paypal
5. Lycka: En vecka senare hämtar du dina japanare på posten och ångrar inte en sekund

Tänk på:
- Läs på lite om jeansen du ska köpa så du får rätt storlek. Många japanare är osanforiserade och krymper 1-2 storlekar efter man blötlagt jeansen. 
- Svårt att reklamera och/eller byta storlek.
- Yen:en är galet dyr för tillfället. Så här kan en offert se ut:
Price - 24,990 yen
10% fee - 2,499 yen
Domestic Shipping - free
Domestic Bank Charge - 350 yen
International EMS Shipping - 3,200 yen
3% paypal fee – 931 yen
Total = 31,970 yen

100 yen är ca. 9,3kr vilket ger en totalkostnad på (exkl. tull avgifter): 2973kr

Så hittar du dina favoritjeans på en internationell sida så är det i dagsläget billigare att beställa via den, men är dina favoriter fast i japan så får du anlita en proxy service. Mina Samurai jeans fick jag på 4 dagar med SharpService!! 

Fridens,
Martin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar för den detaljerade beskrivningen får börja med att spara i hop lite kapital och avvakta yenens nergång ; )

Hälsningar
J-P

Johan sa...

Har stött på proxy-begreppet en del så det var bra att få en förklaring här.

Det där med tull och moms är lite av ett vågspel. Jag har bara beställt en gång från utanför EU (från Blue in Green NY) och klarade mig rätt bra då de satt ned värdet av jeansen på paketet. Jag fick betala moms på det värdet men egentligen är det en särskild tullavgift på kläder också. Det verkar som det ofta skippas att vara alltför noga så det går lite smidigare för tullen.

Martin sa...

Ett knep (som jag hört) är att be personen som skickar att markera paketet som en gåva och skriva ett lågt värde.. "mark as a gift and set low value".. men det är ju bara något jag hört ;)

Anonym sa...

http://www.idaistore.com/tokyobutler/