9.12.08

Evis(u)

Fortsätter på temat "förr". Nu bara några år bakåt och denna gång är det japanska Evisu som behandlas. Evisu grundades 1991 Osaka, Japan av Hidehiko Yamane. Efter att herr Yamane jobbat i en Levi´s butik fick han nog av den usla kvalitet som jeansen kom i. Resultatet blev att Yamane tog saken i egna händer, kollade upp var det bästa tyget fanns och startade jeansmärket Evis (Yamane valde namnet Evisu för att hans favoritsaker är fiske, pengar, öl, kvinnor och golf.)
De första modellerna var hämtade från Levi´s jeansen på 1920-talet. Inspirationen från Levi´s gamla historia märks väl. De målade bakfickorna liknar inte bara Levi´s "V" utan måsvingen härstammar från andra världskriget då sytråd var en bristvara och bakfickorna målades. Även namnet Evis är väldigt likt Levi´s. Detta ledde till att Levi´s stämde Evis, men domstolen gav Yamane rätten att behålla namnet. Yamane ändrade senare till Evisu för diplomatiska själ..nåja.

I Japan handmålas jeansen i butik. No.1 denim är 14,5 Oz osanforiserat tyg  (bild: www.evisu.com/blog)

1994 smälldes den första affären upp i Japan och resten är historia. Evisu har blivit ett världskänt märke med över 400 butiker, en rad olika kollektioner och modevisningar världen över. Tyvärr har märket blivit smutskastat med alla kopior som började poppa upp under 2000-talet. Men trots att vissa modeller är totalt flippade, fjortisar springer omkring i thailändska kopior osv.. så är den genuina grunden något som gör att Evisu ligger varmt om hjärtat. I Japan tillverkas helt andra jeans än de jeans vi kan köpa på Konsum här i Sverige (ironi där med konsum..) Där är Evisu verkligen ett premium märke som levererar denim av världsklass! Några vanliga LOT nummer i sverige är:
  • LOT0001 - Vintage cut, lösare modell i sann 40-tals anda.
  • LOT0002 - Cinch back (vintage cut), som 0001 fast med spännet.
  • LOT0331 - Slim fit, schysst passform utan att vara slimmad.
De japanska jeansen har LOT nummer som 2000, 2001 och 2004. På de japanska jeansen är även benlängden utskriven på läderpatchen och den röda lilla tyglappen sitter på bakfickan. Detta är även vad man oftast hittar på kopiorna, fast där är allt oftast slarvigt gjort, inget selvage tyg och helgalna modell. Snälla..köp inte skiten, räcker det som redan sälj på blocket.

Lite ögongodis hur ett par Evisu jeans kan se ut. Här är ett par LOT2001 som burits flitigt.

I Januari kommer en spännande byxa, Evisus hyllning till Lee - Lazy Slim S. Tyget är sytt med right hand twill edit:"Left hand twill denim" (tack Per för rättelsen!), precis som Lee, läderpatchen sitter på vänster sida och selvage är mismatch, en vit och i en löper en indigotråd. Passformen är LOT0005 (ahh, en till!), vilket är en passform med lite högre midja och smalare fot. Något att se fram emot helt enkelt!
 
Evisus hyllning till Lee (bild: www.evisu.com/blog)

Länkar:

2 kommentarer:

Per sa...

En liten rättning är att Lee är kända för sin Left hand twill denim, inte right hand...

Martin sa...

Tack Per! det är ju så sant, LH ska det vara och inget annat :)