8.12.08

Mutt Williams


Förra veckan såg jag den inte allt för aktuella Indiana Jones IV. I denna rulle är Indy lite äldre och möter Mutt Williams. Vill inte avslöja för mycket för er som inte sett denna film, men Jones och Mutt blir ett team och ger sig ut på äventyr. Skitsamma i story för detta inlägg riktar sig mot Mutt Williams som spelas av Shia LeBeouf. Mutt är en skön snubbe som gillar meka med motorcyklar. Scenen då man möter Mutt för första gången är rätt grym. Som en copy/paste rullar han in på en hoj med MC-keps, bikerjacka, vit t-shirt, uppvikta LEVI´S och bikerboots. Parallellerna till en ung Brando går ju inte att missa! Schyssta detaljer som att jeansen är av selvage tyg. Svårt att hitta en bra bild för att klura ut vilka LEVI´S:ar det är, tips välkomnas!! Även att sömmen på vänstra benet är twistad, som de oftast blir efter första tvätten. Här är lite bilder på Shia som "hårding".

Bästa bilden jag kunde hitta av bakfickan.

Skön fight på ett café med några polare

13 kommentarer:

BOB sa...

haha! När jag såg filmen på bio kunde jag inte tänka på något annat än hans jeans.

Kvällskvisten sa...

Det här är för roligt. Min reaktion var exakt densamma. Kunde inte släppa jeansen...

Givet att detta är LVC (och inte ett original, sådana finns ju gudskelov) så lutar det nog åt 1947 års modell, den stora klassikern. 1955 års är ju som bekant baggigare, har annorlunda sorts bakfickor och grällare tråd (på arcs). Jag vet för jag har dem ;-)

På närbilden tycker jag mig f ö urskilja hidden rivets. Som sig bör.

Ett annat alternativ skulle kunna vara japanska repros av något slag (gjorda före Levi's krigsförklaring) men det vore väl lite väl fräckt i en sådan här helylleamerikansk produktion. En "kompromiss" skulle kunna vara japanska LVC (som när det gäller 1955 års model är mer korrekt; där görs även 1954 med zipper, även om de blivit svåra att få tag på nu i december 2008).

En mer definierad siluettbild kanske kans lösa mysteriet.

Annars har frågan säkert diskuterats på superfuture: http://www.superfuture.com/

Fru Denim sa...

Men det är ju klart att det är 1955 års modell eftersom filmen utspelar sig 1959... alltså så borde 55:an va den aktuella modellen år 1959.. om det skulle vara 47:an skulle det betyda att mutt köpt sina jeans för 12 år sedan eller hittat dem "secondhand"... mest troligt är dock att de är uppsydda för filmen efter 55:ans passform :)

BOB sa...

Tack fru denim... Jag har alltid ansett att du är en mycket vis kvinna. Lemon-stickningen på mina 55or är verkligen inte så grälla så att det skulle ha synts på vita duken... det vridna benet tyder dessutom på att de har fått sig en omgång i tvätten vilket brukar betyda att färgen på stickningen blir ännu otydligare.

Var det några närbilder på byxan ut och in? Det är svårt att se de dolda nitarna annars menar jag... men det är väl bra att vi kan sluta oss till att de är från efter 1937 iallafall... de hade ju två bakfickor också! en ledtråd!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kostym%C3%B6r

Fru Denim sa...

jag bugar och bockar bob och detsamma till dig :)

enligt mina källor så finns det inga närbilder av insidan av byxan.. men för att föra spekulationerna vidare kan man oundvikligt föra parallellerna mellan mutt och brando, där brando som bekant bar 55:orna i klassikern "the wild one"..

BOB sa...

Fan... jag har ju inte sett the wild one! Goddamit!

Men den stora frågan är: vad har Burt Reynolds för jeans i nu blåser vi snuten?

http://i3.photobucket.com/albums/y93/AkumaZ/Album%202/znaniBurt20Reynolds.jpg

Fru Denim sa...

filmkväll inbokad! ;)

råder inga tvivel om att det är "hair on hide" *asg*

BOB sa...

Åhhhh... jag dör! Klart det är hair on hide! Hahahaha!

Kvällskvisten sa...

Haha. Frågan är ju hypotetisk.

Absolut Fru Denim, det förefaller helt logiskt att filmens karaktär borde använda 50-talsmodell. Äkta reliker från 50-talet - om så ofta slitna - är också utrustade med en mer eller mindre dämpad ton på tråden (se exempelvis japanska samlingar på nätet). Så långt är jag med. Men om rekvisitören verkligen nyttjat någorlunda nyfabricerade LVC 55 (och inte specialsydda jeans, original eller andra) så har Mutt gnuggat sin akter rätt rejält (alternativt fått sig ett par sparkar i häcken av pappa eller rivaliserande mc-gäng). En annan intressant detalj skulle kunna vara patchen. Skinn eller läderliknande pappersmaterial? 'The Wild One' hade för övrigt premiär 1953: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wild_One Så egentligen landar Brandos brallor utanför LVC-radarns kategorier. Än så länge...

Fler pics på Shia LaBeouf & Marlon Brando + fler närbilder på nämnda jeans, som i alla fall har knappar och inte zip fly a la 501ZXX (görs inte bara av japanska LVC utan kommer, vad jag vet, att dyka upp i väst 2009): http://filmjackets.com/forum/viewtopic.php?p=543

BOB, angående hidden rivets, kika på bild nr. 4 (klicka / uppförstora). Slitaget antar en anmärkningsvärt rund form ;-)

BOB sa...

Shit, va dum jag är! Det är ju klart han har Nudies på bilden!

(Ok, inte lika bra som hair on hide men vafan!)

Fru Denim sa...

Kvällskvisten var inte så anonym! du verkar ju kunna en hel del, hade varit spännande att kolla in din blogg.. eller du bloggar bara på andras? ;)

Kvällskvisten sa...

Tack Fru Denim och detsamma får jag lov att säga.

Du har så rätt, en blogg skulle vara roligt att ha. Tänk bara om jag alltid var lika ledig som den här veckan :-(

För jag diggar denim (och tycker att det är fullkomligt onormalt att INTE göra det). Vem vet, kanske slår jag upp mina bopålar i cyberrymden år 2009. Ett plausibelt nyårslöfte?

Ett sjyst julklappstips så här i sista sekunden är för övrigt boken Tretti knyck! : mopeden i Sverige, som vid sidan av roliga och väldigt nostalgiska bilder, tangerar kombinationen av (lättare) motorfordon och jeans: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185581259

God Jul & Gott Nytt Jeans-År!

Fru Denim sa...

hahaha! nej jag är inte annonym ;)jag bara är här inne o skrotar runt på min mans sida :D
sätt igång att blogga säger jag bara! vi ser fram emot den helt klart!! :)
Tack för julklappstipset, nu ska herr o fru denim kolla kalle anka :P