28.3.09

Levis RED våren 09

Levis RED startade 1999 då man började experimentera och laborera med tyger, kvaliteter och detaljer. Enkelt förklarat är RED motsatsen till LVC kollektion, där man sätter ihop och reproducerar gamla Levis jeans. Istället så utgår RED oftast ifrån en 501:a och plockar isär jeansen till molekyler, tittar på detaljer, sömmar m.m för att sedan sätta ihop allt igen, fast med en ny innovativ vinkel. Historia och framtid möts där varje kollektion utvecklas till något unikt som blir klar då teamet känner sig nöjda.. så man vet aldrig direkt vad som kommer eller när. I torsdags var det iaf dags för releasen för Levis RED s/s ´09 på Black Market. Kvällen toppades av att chefsdesignern för RED, Miles Johnson presenterade vårens kollektion i en trevligt inrett rum som verkligen höjde stämningen.

Kollektionen är inspirerad av Amish folket med deras enkla levnadsstil, arbetskläder och hur tyget gjorde plagget. Värt att poängtera är att man använder allt tyg när plaggen sys. Detta skapar nya detaljer som t.ex en extra coinpocket, hälla eller olika fickor. Det lilla spill som blir över används bl.a till packningsmaterial. Miljötänk på elitnivå!


Moodboard för RED kollektion s/s 09

Kollektionen består av jeans, en skjorta, undertröjjor, en jacka och fina plagg för tjej. Allt är unisex men den mer uppenbara tjejdelen består av en söt "madicken" klänning, en 40-tals inspirerad kjol och en fin variant av hängslebyxan..fast med korta ben. Såg iofs en manlig anställd smyga omkring med dessa och kanske inte såg såå fel ut. Många fina detaljer och lösningar.
På jeanshyllan hittar man bl.a en loose modell med tydliga parallellar från 1870-jeansen, en rätt så vanlig rak modell som heter Parsnip (palsternacka) och så MC-Hammer byxan, Slouch. Jeansen är tillverkade av dubbel selvage denim som även innehåller en stor del hampa vilket gör det extra hållbart och slitstarkt. All denim och tvättprocesser är utvecklade speciellt för denna kollektion.Jeansen kommer i storlekarna s/m och l/xl. Här är en Loose i s/m. 

För att peka på några detaljer så är knapparna väldigt fina. Det är en knapp de hittade i en gammal byxa som måste använts av en arbetare som har nött knappen då han har stått emot något metallverktyg..kanske en svarv, vem vet(?) Under varje nit finns en liten skinnbit, en detalj som förr egentligen satt på insidan av byxorna. Slogan "Not the cheapest but the best" är hämtad från 20-talet då Levis patent löpte ut och marknaden var öppen för konkurrenter.
Jackan heter Sack och modellen känns igen från tidigare kollektioner. En anti-fit jacka som lägger sig över axlarna och faller rakt ner. Gruvarbetar känslan fulländad! Skjortan har som synes, en väldigt boxy passform. Fördelaktigt då man ska använda allt tyg.
Personligen gillar jag RED´s olika kreationer. Efter lyssnat på Miles kändes konceptet ännu mer självklart. Däremot krävs det oftast rätt man/kvinna att bära upp kläderna, då vissa plagg kan vara väldigt svåra. Sedan tidigare har jag bl.a en Sack jacka från RED och kan lugnt påstå att när jämför man den jackan med den från våren 09 så är det stor skillnad! Den tidiga Sack`en har plastknappar, inte samma detaljer och sömmar. Jeansen skulle jag gärna använda, men prislappen kanske hindrar just det momentet. Komplettera gärna läsningen om RED genom att besöka Johans blogg som även besökte Black Market.

Inga kommentarer: