29.3.09

Selvage, ett mode?

Selvage, eller stadkanten, är ju som bekant den kant som bildas i den gamla vävstolen där skyttlen vänt. På 80-talet försvann stadkanten då produktionsteknikerna effektiviserades. Men stadkanten har ju hängt med, bl.a hos alla olika vintage märken. Något som är snyggt är att vika upp jeansen så att stadkanten syns..och det är snyggt tycker jag!


Denna detalj har snappats upp av olika modemärken, men där förlorar stadkanten en del av sin charm och historia. Moderna maskiner kan sy denim för att sedan bara addera en stadkant..utan syfte. Det är rätt svårt att säga då om tyget är vävt på 28-30" vävstolar eller de större maskinerna. Men så finns det ju även alldagliga klädmärken som ska sälja "moderiktiga" jeans. Jag pratar nu om Kappahl. De försöker nu lansera att de har jeans för alla, "Try Them", jo tjena..
Såg ett par jeans i skyltfönstret med standkant, trodde jag. Gick in för att titta närmare och fann detta: Ett band som liknar (nåja) en stadkant har blivit påsytt för att detta ska synas vid uppvik. Ett ord kan väl sammanfatta detta: FY-FAN-VAD-HEMSKT!! Vet inte vad mer man ska tycka och vilken "status" selvage denim är på väg att få.. man tar nästan detta personligt och det känns som denimkulturen smutskastas..Hade endast mobilen med mig så bilderna är sådär.. 449kr vågar dom ta för jeansen. Så här skriver Jonas Eriksson, Kappahl Man:
"I vårens kollektioner kommer det finnas ett gediget och superfint jeanssortiment för både vuxna och barn. Med en rad av duktiga designers och produkttekniker har varje modell och passform finslipats och uppgraderats för att kunna ge den mest kräsna jeanskunden en väldigt uppskattad upplevelse." 
Produktionsteknikerna verkar iaf vara innovativa (ironi).. Så, nu är det färdigt dissat *puh*

2 kommentarer:

niklas sa...

vilka svin! själv funderar jag på att tillverka canada goose jackor men använda dun från vanliga höns, kan bli nåt...

Martin sa...

Niklas: Finns redan! kostar 6000kr.
Resa till Kina: 5800kr
"goose" jacka: 200kr
totalt: 6000kr