7.5.09

Big No No del.1: Oldest oldest

Oftast är det lättare att veta vad man INTE ska göra än vad man ska göra. Tänkte köra en lite serie med Big No No´s som man kan råka ut för. Börjar med denna goding. Jag beställde för ett tag sen ett par Levi´s LVC "oldest oldest". Körde dessa i tvättmaskingen, observera att tvättrådet tillåter maskintvätt! Det jag missade var att på 1870 talet fanns inga fållmaskiner till hands. Man gjorde då så att man sydde två parallella sömmar för att förhindra att tyget repar upp sig mer en det som sker vid första tvätt. Jeansen hade alltså råa kanter och då sker alltid detta vid tvätt. Under senare år utvecklades symaskinerna och man kunde fålla alla kanter. Alla tyger består av varp och väft trådar. Varptrådarna löper i tygets längdriktning och väften tvärsöver. Det som har hänt är att de yttersta väfttrådarna har lossnat vid tvätt.
Det hela slutade med att jeansen såg helt våldtagna när jag plockade ut dom från maskingen. Ett Big No No alltså och tips: Tvätta inte dessa i maskin eller sy en overlocksöm innan.
Här lite sköna bilder på jeansen efter tvätten.


Jag har friserat jeansen och det syns inte mkt alls, men chocken man fick då man plockade ut jeansen var inte så trevlig ;)

Inga kommentarer: