29.5.09

En soft minisemester

I onsdags åkte jag och Jenny iväg till Skåneland för att besöka S!ESTA festivalen som går av stapeln tors-lör. En lite minisemester för oss båda. På vägen ner stannade vi till vid Vingåker outlet. Utbudet var sådär..mycket Tiger och Filippa K, men vi hittade lite levis RED och LVC tröjor. Mycket fina och utsökt kvalitet!
I Skåne kvarterade vi in hos Jennys pappa som bor i en idylisk villa lokaliserad i Bromölla. Se till att inte nysa när man åker förbi, för då missar man hålan. Mycket chill, lite whiskeyprövning och god mat..här är livet bara fin fint! På torsdagen besökte vi festivalen. Man märker att åldern tagit fart för alla verkade så störiga och unga..nåja. Vi såg lite band och bäst var Junior Boys. Idag (fredag) är det dags för att kolla in festivalens höjdpunkt Placebo. Vädret är fint och det var längesen man såg Placebo (Hultsfred?) så har stora förväntningar på kvällen!
Imorgon beger vi oss hem igen och Kosta Outlet står som anhallt på färdkartan, så hoppas fynda igen!! Mer kommer säkert om detta. Men rekommenderar ta en minisemester och kör ner till Skåne, öppna landskap och koskit för att rensa ut storstads smogen.

26.5.09

Rogues Gallery

Jeans har man ju på sig nedtill, men man måste ju (nästan) alltid ha något upptill också. Klassikern jeans+tshirt=sant är ett säkert kort och samma med rutig skjorta+jeans. Här är ett märke som hängt med några år, men som kan väl matchas tillsammans med ett par jeansar.. jag snackar om Rogues Gallery. Namnet betyder den bok där alla foton på brottslingar finns i samt så är "rogue" en jättevåg som slukar skepp..den som gamla sjöfarare pratade om. Så det är mycket mörker och mystik kring märket. Tänk Ralph Lauren med ljusa pikéer, vita byxor, seglarskor och en glad hund.. sen tänker man motsatsen..voila! Rogues Gallery beskrivet! Titta, prova och matcha! T-shirts med handtryckta motiv i härliga vintage kvaliteter är något jag verkligen gillar med detta märke. Här är lite bilder från the Grocery. 









Läs mer och shoppa på Rogues Gallerys hemsida: www.roguesgallery.com

22.5.09

Do it yourself!

Tja!

Jag har tröttnat på Dressuppthenakedtruth nu. Alldeles för gjort! Bara att skriva namnet tar ju typ 20 minuter. Tacka vet jag Min Denim!

Jag kommer nu att gästa denna blogg från och till och jag tänkte börja med att visa hur man gör sin egen fängelsetröja (apropå LVC se tidigare inlägg här och där) i 3 lätta steg:

Steg 1. Tejp och Bali-köpt skjorta av tidlös design.


Steg 2. Svart textilfärg köpt på Panduro, liten svamp att applicera färgen med samt en nyfiken katt.




Steg 3. Låt torka, dra bort tejpen och njut av den härliga "garment dyed"-effekten.



Avnjutes bäst med ett gamla 501or (minst 70år!) samt hängslen. Lycka till. Hoppas det smakar!

(Fler bilder utlovas i framtiden.)

Tack och bock! / Aksel

Nudie jeans-slitar-tävling

Trenden håller i sig och nu är det dags för ännu en jeans-slitar-tävling. Denna gång är det Nudiejeans som står på menyn. Joel (PR-ansv. på Nudie) skriver så här:
"De perfekta jeansen får du genom att själv slita in ett par otvättade jeansbyxor. Att slita in ett par jeans innebär att du bär de varje dag i minst ett halvår innan du tvättar eller sköljer jeansen. Inga förslitna jeans i världen blir lika vackra. Indigofärgens speciella egenskaper gör att jeansen patineras mycket vackrare och kraftfullare innan första tvätten. För att hylla indigons magi arrangerar Nudie Jeans Co en global inslitningstävling: Wear & Tear
Competition 2009. 
Tävlingen börjar den första juli 2009 och pågår till den sista februari 2010. En vinnare utses i varje land som deltar. Priset är ett presentkort värt 500 euro i Nudie Jeans webshop (i Japan och Australien kommer presentkortet vara giltigt i konceptbutikerna i respektive land). På nudiejeans.com kommer man kunna följa samtliga tävlandes bidrag.
För att delta i tävlingen införskaffar man sig ett par valfria byxor från Nudie Jeans i otvättad denim och registrerar sig sedan på nudiejeans.com. I och med registreringen skapas en användarprofil som möjliggör för tävlingsdeltagarna att kontinuerligt ladda upp bilder på sina tävlingsjeans. Varje tävlandes senast uppladdade bild publiceras automatiskt på ”Wear&Tear Gallery” på vår hemsida."

Gott pris och det ska bli spännande att följa jeansen i denna tävling. Lycka till alla ni som hakar på Nudies Wear & Tear tävling! 


Onvis fans och slitna jeans

De italienska denimälskarna Onvis gillar använda sina jeans och har skickat lite fina bilder på hur Blue Virgin jeansen 11 Oz (just det! tävlingsjeansen!) ser ut efter ca: 2-3 månader. Måste säga att de är rätt grymma! Däremot så vet jag inte om jeansen har blivit tvättade, men det är ju resultatet som räknas. Samtidigt efterlyser jag alla att skicka in bilder på era Blue Virgins!!

På onvis.it kan man nu även köpa den första t-shirten. Klicka här för att kolla.
Har du Facebook? Glöm inte att haka på onvis gruppen och fan-sidan!
Onvis Facebook group
Onvis Fan Page

Men nu till lite denimporr. Hoppas detta kan vara lite inspiration och morot till alla med ett par Blue Virgin´s hemma.









20.5.09

Hipp hipp hurra!

Idag fyller den officiella blå jeansbyxan 136 år!! Stort grattis kommer här från Min Denim!!
20 maj 1873 fick Levi´s Strauss & Co sitt patent och detta blev startskotten för en historikfylld resa med många intressanta stopp. Jag har tidigare skrivit om några stopp, men det finns många hållplatser kvar. En intressant fråga är hur mycket Levi´s hittar på för att hålla legenden vid liv.
501 har egentligen varit en lång produktutveckling under de första 60-70 åren, innan den fick sin "slutliga" silhuett och form 1947. Personligen gillar jag mer jeansen innan 1947, kanske inte för dess passform utan mer för mitt intresse av hur en produkt kan utvecklas och hur man löser problem. Nyligen köpte jag ett par 501:or årgång 1937. Gick ner i storlek för att inte få en baggybyxa. 1937 var året efter man hade introducerat red tab:en, ett signum för att snabbt kunna se om det var ett par Levi´s jeans bland alla konkurrenter. Man sydde tyg över nitarna på bakfickorna efter klagomål att de synliga nitarna skrapade och förstörde stolar och sadlar. Eftersom man nu använde livrem oftare än hängslen så plockades knapparna bort för dessa, men man erbjöd kunden "press on" buttons om denna ville använda hängslen.
Mer milstolpar kommer garanterat, till dess säger vi Grattis jeansen!





18.5.09

Onvis på besök!!

Förra vecka kom Luca på besök till Sverige. Luca är en av grundarna till Onvis och är en mycket trevlig italienare som gillar kaffe, jeans men inte fotboll(!). Luca berättade om deras kontor/studio de arbetade i, vilket är beläget på en gammal kycklingfarm i norra Italien. Han visade även en ny tvätt vilket är inspirerade på den allra första "true storyn". Denna story hämtas från ett par jeans som de hittade i en gammal gruva från 30/40-talet i närheten av deras farm. Tvätten var riktigt snygg och detaljerna i en klass för sig! Vi pratade såklart även om jeans, strategier och framtida fester. Vi hann besöka lite affärer och ställen så Luca fick andas lite svensk denim kultur. Såklart sveptes några öl under vistelsen (som tyvärr var för kort), men ett nytt besök planeras snart igen!
På sig hade Luca sina Blue Virgin´s som han haft sen december. Dessa är i tillverkade i 11oz, precis som tävlingsjeansen, men tyget är green cast så detta ger en mer grön nyans. Men mycket fina slitningar har han fått och väntar spänt hur tävlingen slutar!




11.5.09

How to spot fake evisu

Här är en rätt schysst guide hur du lätt kan se om Evisu jeansen du "fyndade" på tradera är fake eller äkta. Rätt rörig blogg, men du hittar nog bilderna :)
fashionaddict-tuan.blogspot.com

7.5.09

Big No No del.1: Oldest oldest

Oftast är det lättare att veta vad man INTE ska göra än vad man ska göra. Tänkte köra en lite serie med Big No No´s som man kan råka ut för. Börjar med denna goding. Jag beställde för ett tag sen ett par Levi´s LVC "oldest oldest". Körde dessa i tvättmaskingen, observera att tvättrådet tillåter maskintvätt! Det jag missade var att på 1870 talet fanns inga fållmaskiner till hands. Man gjorde då så att man sydde två parallella sömmar för att förhindra att tyget repar upp sig mer en det som sker vid första tvätt. Jeansen hade alltså råa kanter och då sker alltid detta vid tvätt. Under senare år utvecklades symaskinerna och man kunde fålla alla kanter. Alla tyger består av varp och väft trådar. Varptrådarna löper i tygets längdriktning och väften tvärsöver. Det som har hänt är att de yttersta väfttrådarna har lossnat vid tvätt.
Det hela slutade med att jeansen såg helt våldtagna när jag plockade ut dom från maskingen. Ett Big No No alltså och tips: Tvätta inte dessa i maskin eller sy en overlocksöm innan.
Här lite sköna bilder på jeansen efter tvätten.






Jag har friserat jeansen och det syns inte mkt alls, men chocken man fick då man plockade ut jeansen var inte så trevlig ;)

1.5.09

5/01 - 501:ans dag

1 Maj är 501:ans dag, såklart, och varje år firas detta på olika sätt. I år tar Levi´s tag i miljöfrågorna och släpper i samma veva en organisk 501:a årgång 1947. Hela började med att Levi´s fick resultaten från en studie som visar hur mycket ett par jeans förorenar, det från att jeans produceras till att de har använts en sista gång. Studien visar att ett par jeans, i medel, producerar 33,2 kg koldioxid, använder 3,480 liter vatten och förbrukar 400,1 megajoule. Detta motsvarar att köra en bil 78 miles, ta 53 duschar eller titta på en plasma-TV i 318 timmar. Då kan man ju tänka på hur många jeans som finns i världen och multiplicera med siffrorna ovan.. blir en del.

Levi´s tittar nu på hur hela kedja ser ut och vilka åtgärder som kan förändra. Allt från det att bomullen plockas, produktionen till slutkunden. Genom att förbruka mindre energi, material och vatten kommer även att ge Levi´s en långsiktigt vinst. En miljöplan som ska hjälpa till att hålla vår värld grön och ren.

Och så det här med att tvätta jeansen..Ge f*n i att tvätta dina jeans!! 58 % av den negativa miljöpåverkan kommer från att slutkunden tvättar sina jeans om och om igen i höga temperaturer.. aja baja.. men nu kommer iaf Levi´s att ändra tvättråden och hänvisa till låga tvättemperaturer för alla nu som måste tvätta sina jeans. Tro det eller ej, men detta kan faktiskt spara upp till 90% av koldioxid utsläppen.